Blog Xarxa Financoop

Tota la informació sobre la Xarxa a un click

Més de 200 cooperativistes i empreses d’economia social a la recerca de finançament

25 maig 2017

El passat 5 de maig, Financoop va esdevenir un cop més el punt de trobada de tot l’ecosistema de les finances cooperatives al Parc Tecnològic Barcelona Nord.

La jornada va aconseguir reunir més de 200 cooperativistes i empreses d’economia social, inversors i entitats financeres de base cooperativa, ètica i social, i també representants de les administracions públiques que recolzen el desenvolupament i la projecció del cooperativisme i l’economia social catalanes.

La Consellera de Treball, Afers Socials i Família, Dolors Bassa, va inaugurar la IV Jornada Financoop, acompanyada pel president de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, Perfecto Alonso, i el Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Via.

Segons Bassa, “les finances cooperatives tenen els valors de la transparència, la democràcia i l’arrelament al territori que també volem per al nostre país”, i va destacar el paper de Financoop, que “aporta visibilitat a les finances cooperatives i socials, que treballen per al bé comú”.

Ronda de finançament

Sostre Cívic, Som Energia, Emelcat, Patufet, TEB i Cos van ser les empreses cooperatives que van participar a la ronda de finançament. Els seus responsables van presentar els projectes d’expansió i creixement amb compromís i passió davant un auditori format per les entitats financeres i inversors de base cooperativa, ètica i social, i representants de l’administració presents a Financoop. Els inversors es van fixar en la seva evolució, el suport de l’entorn social, l’arrelament al territori i la intercooperació amb d’altres empreses del sector, entre d’altres aspectes.

Aquests són els projectes que varen presentar:

  • SOM ENERGIA, cooperativa de comercialització d’energia de Girona, va presentar un projecte de parc eòlic per al qual va demanar finançament tant a curt com a llarg termini.
  • L’escola cooperativa NOU PATUFET, del barri de Gràcia de Barcelona, va demanar finançament per a la compra d’un nou local que respongui a les necessitats dels alumnes i l’escola.
  • SOSTRE CÍVIC, cooperativa d’habitatge de Barcelona, va voler finançar diferents projectes d’habitatge en cessió d’ús.
  • EMELCAT, cooperativa d’energia de Barcelona, volia finançament per realitzar el primer projecte d’emmagatzemament d’energia elèctrica.
  • COS, cooperativa de salut de Barcelona, va presentar un projecte per finançar la creació d’un nou centre clínic.
  • El grup cooperatiu TEB, que fa més de 50 anys que treballa per a la integració de persones amb discapacitats a l’àrea metropolitana de Barcelona, va proposar un pla per ampliar les seves instal·lacions a Barcelona amb la construcció d’una nau.

 

En total, es va demanar finançament per valor de 14 milions d’euros a curt termini i fins a 200 milions d’euros a llarg termini.

 

Trobades Cara a Cara entre entitats financeres i cooperatives

A Financoop, vam comptabilitzar més de 150 trobades Cara a Cara entre cooperatives i empreses d’economia social i entitats de crèdit de base ètica, cooperativa i social. Aquest és l’ espai on cooperatives i empreses d’economia social varen fer contacte amb les entitats de la xarxa Financoop i van buscar col·laboracions per al finançament a mig i llarg termini.

 

Internacionalitzar les finances cooperatives i de l’economia social

A la Jornada es va presentar l’estudi Experiències internacionals de finançament de l’economia social, que va mostrar casos d’èxit d’Anglaterra, Canadà, Itàlia, Bèlgica o França, amb l’objectiu d’oferir una visió sobre la innovació en la inversió en economia social i cooperativa.

El treball i les exposicions varen generat debat i reflexió al voltant de les diferents formes d’enfocar les finances cooperatives i sobre com aplicar-les a l’economia catalana.

Fonts de finançament diverses

Financoop, que treballa per millorar la cultura financera de les cooperatives i empreses de l’economia social, va posar l’accent en la importància de diversificar les fonts de finançament per part d’aquestes empreses.

En paraules de Joana Gómez, impulsora de Financoop des de la Fundació Seira, “la cultura financera té a veure amb el fet de saber relacionar-se amb les entitats de crèdit, innovar amb d’altres fonts de finançament i crear relacions de confiança entre unes i altres”.

Gómez va subratllar que “els diners que abans es donaven amb subvencions i polítiques d’estat ara s’atorguen a projectes concrets mitjançant nous instruments de finançament i això ens ajudarà a millorar la cultura financera tots nivells”.

En aquest sentit, la Jornada Financoop va proporcionar el context ideal per què entitats financeres i cooperatives i empreses d’economia social poguessin trobar-se, interactuar, crear relacions i, finalment, tancar un tracte econòmic per tirar endavant un projecte.

Inversors que creuen en l’economia cooperativa i social

La figura de l’inversor va jugar un paper clau a la IV Jornada Financoop, ja que va apostar pel creixement d’empreses d’economia social, amb la confiança com un dels valors clau. En aquest sentit, Joan Cavallé, director general Caixa d’Enginyers, va observar que “els projectes nous també il·lusionen als banquers i inversors”.

Ressò als mitjans i a les xarxes socials

La IV Jornada Financoop va obtenir ressò de mitjans de comunicació destacats com ara Catalunya Ràdio, l’agència Europa Press i les edicions digitals de La Vanguardia i El Periódico.

Com a principal novetat, enguany Financoop es va poder seguir en streaming per You Tube. Al llarg de la Jornada, el canal de Twitter va aconseguir més de cinquanta esments.

En aquest enllaç, hi trobareu les millors imatges de la IV Jornada Financoop:

https://www.flickr.com/photos/jornadafinancoop/albums

Agraïm la vostra participació i us esperem a la cinquena edició de Financoop!

 

Creiem en vosaltres!

© Xarxa Financoop 2017

Pin It on Pinterest